PDA

View Full Version : Wolfenstein 2009 crashes at startup



Hannibal
04-10-2013, 05:20 AM
Hi all

I bought myself Wolfenstein 2009 but it crashes right after start with a null pointer exception.
It does not even get to display the splash screen (Wolfenstein LOGO).
Multiplayer works fine, only single player is effected.
I googled my heart out but for this perticular problem I only find problem descriptions without solutions.
I patched up the single player executable with all available patches (1.10, 1.11, 1.20) but it does not help.
I debugged the executable with VS2008 and this is what came out ...

...
rvHeapArena::Init(77): VirtualAlloc failed tring to allocate 859832320 bytes.
rvHeapArena::Init(79): GetLastError reports: 8.
rvHeapArena::Init(81): Will attempt to VirtualAlloc the required 859832320 bytes instead.
rvHeapArena::Init(100): VirtualAlloc failed tring to allocate 859832320 bytes.
rvHeapArena::Init(102): GetLastError reports: 8.
Second chance exception 0xC0000005 (Access Violation) occurred in "WOLF2.EXE" at address 0x1045E046.
Exited "WOLF2.EXE" (process 0xBC8) with code -1073741819 (0xC0000005).
...

It appears that the wolf2.exe is trying to allocate 820 MB of RAM (859832320 bytes) but there is no sufficient memory available (GetLastError 8).
Funny thing is the game works on a PC with a lot less RAM than my machine.
Here my system configuration ...

Windows XP32 prof. SP3 (German)
CORE 2 DUO E8600 3.0GHz
GeForce GTX 480
4GB RAM

Any help/idea is apreciated !

EDIT:
I do not think this problem is related to OpenGL allthough it has an OpenGL renderer.
I posted it anyway because I am desperated and want to play the thing.

Hannibal
05-15-2013, 02:00 AM
I found a solution by coincidence.
The game starts if you execute it right after boot up of the computer.
You have to be fast doing the login and must start the game as fast as possible.
I placed a shortcut to the executable in my autostart folder.
Works fine in a combination with a fast login.

Computers are sometimes strange ...