PDA

View Full Version : how can i read in a 3d studio max file to use the object in my open gl program ?



airseb
12-17-2002, 11:13 AM
the extension of a 3 s max file is .max, isn't it ?
So i've read that i have to change the .max in .ase which is more common and it's that i wish to do. But how can i do ? and where find information on how to read in a .ASE file ?

bodros
12-17-2002, 11:39 AM
Try:
www.wotsit.org (http://www.wotsit.org)

There are tons of file formats, hope it helps.

airseb
12-17-2002, 11:51 AM
i don't find .max
do you know something else ?

chxfryer
12-17-2002, 11:52 AM
Export it to a .3DS file (in 3DS) and go to www.gametutorials.com (http://www.gametutorials.com) for a tutorial on loading .3ds files

adityagaddam
12-17-2002, 12:22 PM
3ds files have a history wth being not so good a format to use when it comes to games.. try using mdls or md3s or md2.. if it is really simple.. then I think 3ds will do but for a more complex game.. I would suggest a format that is more complex also ..

-Aditya

jubei_GL
12-17-2002, 12:28 PM
3DS does not allow Skeleton Animation .. This really suck since its easy to read 3DS files .

12-17-2002, 12:31 PM
If you're using Visual C++, check out Display3DS (http://p-squared.com/Display3DS.php) for a cogent example of loading 3DS meshes.

airseb
12-17-2002, 09:42 PM
thanks but how can i export in .3ds file ?
do i have to rename ?

[This message has been edited by airseb (edited 12-17-2002).]

romeoneverdies
12-17-2002, 09:50 PM
when u create ur mesh in 3DSmax,u will have an option in the FILE menu->EXPORT ,which lets u save the file in a 3DS format.

airseb
12-17-2002, 09:54 PM
it looks complicated, do you have something on .ASE ?

yakuza
12-18-2002, 07:26 AM
If you had visited the link given above, http://www.gametutorials.com you would have found that they also have an ASE loader.

There are also lots of other examples of ASE and 3DS loaders available on the web, try a Google search on "opengl ase 3ds loaders" or something like that.